Hopp til hovedinnhold
Geografi

Værobservasjoner og værvarsling

Tidligere ble værobservasjoner gjort manuelt men nå er de fleste værobservasjonene automatisert. Over hele landet er det automatiske målestasjoner på bakken. I tillegg sendes det opp værballonger som gjør målinger i ulike nivåer i atmosfæren. Satellitter gjør målinger i høyere luftlag. Nå skal du utføre værobservasjoner.

1. Skyer og nedbør

Beskriv hvorfor det dannes skyer i atmosfæren.

Bruk skyatlaset i nettressursen (deles eventuelt ut av lærer). Studer bilder av ulike skytyper. På andresiden av atlaset gis det en beskrivelse av skyene, om de inneholder nedbør og hvor høyt i atmosfæren de befinner seg (skyhøyde). 

Studer skyene på himmelen og sammenlign med bildene i skyatlaset. Forsøk å sette navn på dem. Er det nedbør forbundet med denne type skyer? Hvor høyt i atmosfæren ligger de?

Du skal nå observere skydekket. Forsøk å beregne hvor stor del av himmelen som er dekt av skyer.

Gjør det samme neste dag og sammenlign.

 

2. Vind

Var det vind da du dro hjemmefra i dag? Hvorfor oppstår det egentlig vind? Beskriv dette.

Klikk deg inn på Beauforts vindskala (eller få den utlevert av lærer). Bruk kjennetegnene på de enkelte vindstyrker til å finne ut hvilken vindstyrke det er der du er nå. Beskriv.

Gå deretter inn på dagens værkart for Norge og finn steder med forskjellig vindstyrke etter Beauforts skala. Hvor i landet er det sterkest vind på dette tidspunktet?

Gjør det samme neste dag og sammenlign.

 

3. Sjekk fasiten

Værobservasjonene skal du nå bruke til å se om dagens værvarsel stemmer. Finn værvarselet meteorologene har utarbeidet og se om det stemmer med det du har observert.

Nettressurser